ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΟΡΓΟ

Η Αμοργός, είναι ένα νησί με απέραντη φυσική ομορφιά και καταγάλανες παραλίες. Βρίσκεται νοτιοανατολικά του συμπλέγματος των Κυκλάδων και απέχει 136 ναυτικά μίλια από το λιμάνι του Πειραιά. Το νησί αποτελεί φυσική δίοδο και γέφυρα επικοινωνίας των Κυκλάδων προς τα Δωδεκάνησα. Χαρακτηριστικό της Αμοργού είναι ότι διαθέτει δύο φυσικά λιμάνια, τα Κατάπολα στο κέντρο και την Αιγιάλη στα βόρεια. Οι περισσότερες ακτές της είναι βραχώδεις και καταλήγουν απότομα στη θάλασσα.

Η περιοχή Αιγιάλη χαρακτηρίζεται από το άγριο ορεινό τοπίο της. Εκεί βρίσκεται η ψηλότερη κορυφή Κρίκελλος με 821 μ. υψόμετρο. Στο κέντρο του νησιού βρίσκεται ο  Προφήτης Ηλίας με 698 μ. υψόμετρο και δυτικά το Άσπρο βουνό, Βουνό του χωριού ή  Κόρακας με 528 μ. υψόμετρο. Ανάμεσα σ’ αυτούς τους ορεινούς όγκους παρεμβάλλονται μικρές κοιλάδες με κυριότερες αυτές της Κολοφάνας στα δυτικά, των Καταπόλων στο κέντρο και της Αιγιάλης στα βόρεια και μικρότερες αυτές του Καμαριού, της Αρκεσίνης και του Αγ. Παύλου.

Το μεγαλύτερο μέρος του  νησιού καλύπτεται από το πέτρωμα σχιστόλιθο που χρονολογείται (έρχεται) από τα αρχαία χρόνια και τον ασβεστόλιθο ο οποίος καταλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού. Η σημερινή μορφή της Αμοργού οριστικοποιήθηκε πριν από 700.000 περίπου χρόνια με την καταβύθιση μεγάλων χερσαίων τμημάτων και τον σχηματισμό του νησιώτικου όγκου της. Η βλάστηση  εδώ είναι παρόμοια με αυτή των υπόλοιπων  νησιών  των Κυκλάδων. Είναι αραιή και θαμνώδης με σχινιές, πρίνους, ασπάλατθους( κατά τους Αμοργιανούς)  ή ασπάλαθους  και φρύγανα εκτός από τις εύφορες κοιλάδες των Καταπόλων, Κάτω Μεριάς και Αιγιάλης όπου υπάρχουν πυκνοί ελαιώνες και άλλα καρποφόρα δέντρα. Αμπέλια και κηπευτικά εκλεκτής ποιότητος καθώς και λίγα δημητριακά καλλιεργούνται στις σκαλωτές βουνοπλαγιές σε όλο το νησί. Όσο φτωχή είναι η Αμοργιανή βλάστηση σε πυκνότητα και μεγέθη, τόσο πλούσια είναι σε ποικιλία ενδημικών φυτών και ιδιαίτερα σπάνιων βοτάνων με θεραπευτικές ιδιότητες.

Το νησί προστατεύεται από τα μελτέμια του Αυγούστου λόγω της φύσης του εδάφους και της μορφολογίας του. Η περιοχή της Αιγιάλης είναι ζεστή κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Η  Αμοργός  συνδέεται  με  τον  Πειραιά, τα  Δωδεκάνησα  και  τις  υπόλοιπες  Κυκλάδες  με  πλήθος  ακτοπλοϊκών  δρομολογίων, κυρίως  τους  καλοκαιρινούς  μήνες. Στο νησί υπάρχει συγκοινωνία με πολλά δρομολόγια λεωφορείων κυρίως  κατά  την  καλοκαιρινή  περίοδο.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι ονομασίες της Αμοργού κατά την αρχαιότητα ήταν Παγκάλη, Ψυχία, Καρκησία και Μελανία. Σύμφωνα με αρχαίους γεωγράφους και λεξικογράφους το νησί αποτελούσαν τρεις πόλεις, η Αρκεσίνη (θέση Καστρί), η Μινώα (θέση Μουντουλιά Καταπόλων) και η Αιγιάλη (θέση Βίγλα στα Θολάρια).

Σημαντικά ιστορικά ευρήματα που έχουν βρεθεί, μαρτυρούν ότι το νησί πρωτοκατοικήθηκε στην διάρκεια της 5ης χιλιετίας. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν (ανακάλυψαν) το  υπόβαθρο του Κυκλαδικού Πολιτισμού στο νησί και τις σχέσεις της Αμοργού με τη Νάξο, τη Πάρο και άλλες απομακρυσμένες περιοχές.

Ο Κυκλαδικός πολιτισμός ανθίζει στο νησί κατά  την 3η χιλιετία π.Χ. και αφήνει ανεξίτηλα ίχνη με τα πασίγνωστα ειδώλια. Ακολουθεί ο Mυκηναϊκός πολιτισμός. Αργότερα η Αμοργός κατοικείται από Μιλησίους της Μικρασίας και Ναξίους και συμμετέχει ενεργά στην Α΄ Αθηναϊκή Συμμαχία. Μεταξύ του 3ου -2ου αιώνα το νησί πέρασε από τα χέρια των Μακεδόνων, των Πτολεμαίων, των Σαμίων, των Ροδίων και των Ρωμαίων. Οι λατρείες των Ελληνιστικών χρόνων είναι γεγονός για το νησί και τον 4ο αιώνα αρχίζει το φαινόμενο του εκχριστιανισμού των αρχαίων λατρευτικών χώρων.

Οι επιδρομές των Σαρακηνών πειρατών αναγκάζουν τους κατοίκους να οχυρωθούν στο Κάστρο, το Καστρί και στους 23 πύργους του νησιού.
Την περίοδο της Εικονομαχίας καταφθάνει η Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας από την Παλαιστίνη και ο Αλέξιος Κομνηνός ανακαινίζει το 1088 τη Μονή προς τιμήν της Παναγίας.

Πολλά αρχιτεκτονικά  δείγματα από την εποχή της Ενετοκρατίας έχουν βρεθεί στο νησί. Μερικά από αυτά είναι ο πύργος του Γαβρά, ο Κάτω Λάκκος και οι πλακόστρωτες Λόζες.

Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας σημειώνεται οικονομική ακμή και εκκλησιαστική αναγέννηση στην Αμοργό. Το 1822 το νησί γίνεται έδρα Επαρχείου του, υπό σύσταση, ελληνικού κράτους και  το 1829 με δαπάνες της Μονής της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας ανεγείρεται ένα από τα πρώτα ελληνικά σχολεία.

Μετά το Β΄παγκόσμιο πόλεμο μειώνεται ο πληθυσμός του νησιού  λόγω της εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης των Αμοργιανών.
Τα τελευταία 20 έτη σημειώνεται ραγδαία ανάπτυξη του τουρισμού.

Λένε ότι η καλύτερη εποχή για πεζοπορία είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Ότι το καλοκαίρι έχει πολλή ζέστη και η καλύτερη επιλογή είναι να είσαι αραχτός στην παραλία ή να κολυμπάς στη δροσερή θάλασσα. Εσείς όμως αφήστε τα πλήθη να συνωστίζονται στις παραλίες, πηγαίνετε ένα βράδυ νωρίς για ύπνο, και την άλλη μέρα το πρωί βάλτε το ξυπνητήρι να σας ξυπνήσει στις 05:00 τα χαράματα. Φορέστε τα πεζοπορικά σας παπούτσια, πάρτε το σακίδιό σας με τα απαραίτητα εφόδια για την εξόρμηση στο βουνό, και πηγαίνετε να δείτε το ξημέρωμα πάνω στον Κρίκελο, το ψηλότερο βουνό της Αμοργού. Ή από την κορυφή του Προφήτη Ηλία βόρεια από τη Χώρα. Ή από το μονοπάτι 1 μετά τη Χοζοβιώτισσα.

Η πρωινή δροσιά στο μονοπάτι, ο καθαρός ορίζοντας, ο αέρας του βουνού με τα αρώματα της γης, η γαλήνη και η ομορφιά του ερημικού τοπίου, είναι το πιο δροσερό «ντους» για την ψυχή και το μυαλό σας! Και μετά, όταν ανέβει ο ήλιος ψηλά και σφίξει η ζέστη, πηγαίνετε κι εσείς για μια βουτιά στη δροσερή θάλασσα!

Στην πανέμορφη Αμοργό σώζονται πολλά μονοπάτια, κάποια από αυτά αρχαία, κάποια άλλα λιθόστρωτα, τα περισσότερα σε άριστη κατάσταση επειδή χρησιμοποιούνται ακόμα από τους ντόπιους κτηματίες και κτηνοτρόφους. Πριν μερικά χρόνια, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επέλεξε κάποια από αυτά και δημιούργησε ένα δίκτυο 12 σηματοδοτημένων πεζοπορικών διαδρομών, τις οποίες σας παρουσιάζουμε στη συνέχεια με την επίσημη αρίθμησή τους. Η σχεδίαση αυτού του δικτύου είναι πολύ καλή, με διαδρομές όλων των βαθμών δυσκολίας, μικρές και μεγάλες, ξεκούραστες και «ζόρικες», για όλες τις κατηγορίες πεζοπόρων. Το πρόβλημα είναι ότι τα υλικά σηματοδότησης έχουν υποστεί πολλές φθορές και σε πολλά σημεία έχουν χαθεί. Με έναν καλό πεζοπορικό χάρτη όμως, και με διάθεση για εξερεύνηση και περιπέτεια, θα απολαύσετε μαγευτικές πεζοπορίες σε ένα από τα πιο όμορφα νησιωτικά τοπία του Αιγαίου!

Διαδρομή 1: Χώρα -Μονή Χοζοβιώτισσας -Ασφοντυλίτης-Λαγκάδα (Μήκος διαδρομής: 14,3 χλμ. Χρόνος πορείας: 6 ώρες. Συνολική ανάβαση: 900 μ.)

Αυτή είναι η μεγαλύτερη, η δυσκολότερη, αλλά και η δημοφιλέστερη πεζοπορική διαδρομή στην Αμοργό. Δεν είναι κυκλική, αλλά στην κατάληξή της είναι εύκολο να βρείτε μέσον (ταξί ή λεωφορείο για να επιστρέψετε στη Χώρα. Περνάει από το διασημότερο αξιοθέατο του νησιού, τη Μονή Χοζοβιώτισσας, και διασχίζει την κεντρική ορεινή ραχοκοκαλιά της Αμοργού από τη Χώρα ως τη Λαγκάδα, προσφέροντας εξαιρετική θέα. Είναι βατό και πολυπερπατημένο μονοπάτι, και σε συνδυασμό με την υποτυπώδη σήμανση δεν θα δυσκολευτείτε να το ακολουθήσετε.

Διαδρομή 1Α: Χώρα-Προφήτης Ηλίας-Ξενοδοχείο (Μήκος διαδρομής: 3,1 χλμ. Χρόνος πορείας: 1 ώρα και 30 λεπτά. Συνολική ανάβαση: 258 μ.)

Μια εντυπωσιακή πεζοπορία πάνω στην άγρια βόρεια πλευρά της κορυφής Προφήτης Ηλίας, με εξαιρετική θέα προς τα βόρεια. Η αφετηρία της είναι δίπλα από το δημοτικό σχολείο, στην ανατολική άκρη της Χώρας. Ένα παρακλάδι της διαδρομής, μήκους 600 μέτρων, σας φέρνει στην κορυφή του Προφήτη Ηλία με το ομώνυμο ξωκλήσι, ένα σημείο με πανοραμική θέα που κόβει την ανάσα! Από τον τερματισμό της διαδρομής, στην περιοχή Ξενοδοχειό, μια θαυμάσια επιλογή για να επιστρέψετε στη Χώρα είναι να ακολουθήσετε το σκέλος της Διαδρομής 1 προς τη Μονή Χοζοβιώτισσας.

Διαδρομή 2: Χώρα-Κατάπολα (Μήκος διαδρομής: 3,3 χλμ. Χρόνος πορείας: 1 ώρα. Συνολική ανάβαση: 25 μ.)

Όμορφη, ξεκούραστη κατηφορική διαδρομή που ενώνει τη Χώρα με τα Κατάπολα. Το πρώτο τμήμα της, μήκους 2,2 χλμ είναι ένα πανέμορφο παλιό λιθόστρωτο χαραγμένο στη νότια πλαγιά της ρεματιάς του Φονιά, που περνάει από παλιές αγροικίες και κτήματα.

Διαδρομή 3: Μινώα-Αρκεσίνη-Βρούτση-Ραχούλα (Μήκος διαδρομής: 14,3 χλμ. Χρόνος πορείας: 5-6 ώρες. Συνολική ανάβαση: 740 μ.)

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερήσια πεζοπορία για δυνατούς πεζοπόρους, που σας δίνει τη δυνατότητα να επισκεφθείτε μερικούς από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αμοργού, να ξαποστάσετε σε παλιά ξωκλήσια, να δείτε αλώνια, ανεμόμυλους, κρήνες, καλοχτισμένες πεζούλες και παλιούς αγροτικούς οικισμούς. Η Διαδρομή 3 καταλήγει στον αρχαίο πύργο στη Ραχούλα, αλλά αξίζει να συνεχίσετε την πεζοπορία σας προς τα δυτικά και τα βόρεια και να πάτε στη θαυμάσια παραλία του Κάτω Κάμπου όπου μπορείτε να επιβραβεύσετε τον εαυτό σας με κολύμπι στα κρυστάλλινα νερά, αλλά θα πρέπει να φροντίσετε για την επιστροφή σας με κάποιο φίλο που θα έρθει να σας μαζέψει από εκεί με το όχημά του.

Διαδρομή 4: Αιγιάλη-Λαγκάδα-Θολάρια-Χόχλακας (Μήκος διαδρομής: 8,2 χλμ. Χρόνος πορείας: 4 ώρες. Συνολική ανάβαση: 558 μ.)

Πολύ όμορφη κυκλική πεζοπορική διαδρομή που κάνει το γύρο του κάμπου της Αιγιάλης, περνώντας από τα γραφικά χωριά Λαγκάδα και Θολάρια, παλιά ξωκλήσια, πηγές και παλιά κτήματα. Πολλά σκέλη της είναι σε παλιό καλντερίμι. Μια «ουρά»-παρακλάδι αυτής της διαδρομής ακολουθεί τη βόρεια ακτή του όρμου της Αιγιάλης και πηγαίνει στις παραλίες Λεβρωσός, Ψιλή Άμμος και Χόχλακας, αν θέλετε να απολαύσετε μπάνιο σε ερημικές και ήσυχες παραλίες.

Διαδρομή 5: Λαγκάδα-Σταυρός (Μήκος διαδρομής: 4,9 χλμ. Χρόνος πορείας: 2 ώρες και 30 λεπτά. Συνολική ανάβαση: 550 μ.)

Ίσως η ομορφότερη πεζοπορική διαδρομή στην Αμοργό. Το πρώτο σκέλος της ως το ξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας, μήκους 2,5 χλμ, ανηφορίζει στη βόρεια πλαγιά του Κρίκελλου, ακολουθώντας τη καταπράσινη ρεματιά ανάμεσα στον Κρίκελλο και την κορυφή Σκοπός. Λίγο παρακάτω θα συναντήσετε το εντυπωσιακό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου (που όμως είναι έρημο και κλειδωμένο) και από εκεί και μετά το μονοπάτι προχωράει στην απόκρημνη βορειοανατολική πλαγιά του Κρίκελλου, σε ένα άγριο τοπίο που κόβει την ανάσα. Το ξωκλήσι του Σταυρού (κι αυτό κλειδωμένο) είναι το τέρμα αυτής της διαδρομής. Μην προχωρήσετε προς τα ανατολικά, η πλαγιά είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και πολύ απόκρημνη.

Μπορείτε, όμως, να ακολουθήσετε την κορυφογραμμή του Κρίκελλου προς τα δυτικά (δεν υπάρχει σαφές μονοπάτι, περπατάτε πάνω στα γυμνά και κοφτερά βράχια, αλλά υπάρχουν πολλοί κούκοι που σηματοδοτούν την πιο φυσική γραμμή πορείας), να ανεβείτε στην ψηλότερη κορυφή (823 μ.) στην περιοχή Χωραφάκια, και στην άλλη κορυφή (699 μ.) στην περιοχή Επάνω Μάντρα, από εκεί να βγείτε στους ερειπωμένους ανεμόμυλους του Μαχού, και από εκεί ακολουθήσετε το βατό μονοπάτι προς το άλλο ξωκλήσι του Σταυρού και να κατηφορίσετε μέχρι να επιστρέψετε στην Λαγκάδα. Σημαντική προειδοποίηση ασφαλείας: την πεζοπορία της κορυφογραμμής μπορείτε να την κάνετε μόνο σε ημέρα με απόλυτη άπνοια. Σε ημέρα με άνεμο, μην επιχειρήσετε αυτή την πεζοπορία: είναι τόσο ισχυρές οι ριπές του αέρα εδώ πάνω, που σηκώνουν και τις πέτρες και κινδυνεύετε να παρασυρθείτε στον γκρεμό που χάσκει κάτω από τα πόδια σας και προς τα νότια και προς τα βόρεια.

Διαδρομή 5α: Παναγία Επανωχωριανή-Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου (Μήκος διαδρομής: 3,6 χλμ. Χρόνος πορείας: 1 ώρα και 30 λεπτά. Συνολική ανάβαση: 353 μ.)

Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εναλλακτική διαδρομή προς τη Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου, που διασχίζει ένα άγριο και ερημικό τοπίο, με εξαιρετική θέα στη βορειοανατολική ακτή. Πρόκειται για ένα παλιό μονοπάτι που εξυπηρετούσε κάποιες – ερειπωμένες σήμερα – αγροτικές εγκαταστάσεις. Δεν έχει καμία απολύτως σήμανση, ούτε είναι καθαρισμένο από τη βλάστηση και τις πέτρες (η αρίθμηση 5a είναι απλώς ένα σχέδιο), και πιθανότατα θα δυσκολευτείτε κατά τόπους να το ακολουθήσετε, αλλά με την βοήθεια του χάρτη της TERRAIN και εφόσον σας αρέσει η περιπέτεια και η εξερεύνηση έξω από την πεπατημένη, θα το απολαύσετε.

Διαδρομή 6: Κατάπολα-Άγιος Γεώργιος Βαρσαμίτης-Μινώα-Κατάπολα (Μήκος διαδρομής: 5,5 χλμ. Χρόνος πορείας: 2 ώρες και 30 λεπτά. Συνολική ανάβαση: 390 μ.)

Το πρώτο σκέλος (700 μέτρα άσφαλτος και 1.100 μέτρα χωματόδρομος) είναι άχαρο, αλλά μετά το τέλος του χωματόδρομου ξεκινάει ένα ωραίο μονοπάτι που ανηφορίζει ομαλά μέχρι το παλιό ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου Βαρσαμίτη, όπου υπάρχει πηγή με δροσερό νερό και πολλά μποστάνια.

Επιστρέφετε ακολουθώντας το σκέλος του μονοπατιού που πηγαίνει προς το ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας (επίσης μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον) και από εκεί κατηφορίζει στο διάσελο του Σταυρού. Συνεχίζετε στο χωματόδρομο προς αρχαία Μινώα, και από εκεί επιστρέφετε στα Κατάπολα ακολουθώντας τον τσιμεντόδρομο προς τα βόρεια, και ένα τελευταίο σκέλος μονοπατιού μήκους 500 μ.

Διαδρομή 7: Ξυλοκερατίδι-Νερά-Βιγλιά-Ξυλοκερατίδι (Μήκος διαδρομής: 3,8 χλμ. Χρόνος πορείας: 2 ώρες. Συνολική ανάβαση: 240 μ.)

Από το τέλος του τσιμεντόδρομου στο Ξυλοκερατίδι ακολουθείτε το χωματόδρομο που ανηφορίζει βόρεια προς την περιοχή Νερά (όνομα και πράμα, εδώ θα βρείτε μια πηγή με δροσερό νερό). Περίπου 400 μ. πιο βόρεια, στην περιοχή Περιστεριά, θα συναντήσετε το κεντρικό μονοπάτι που καταλήγει δυτικά στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία στο ομώνυμο ακρωτήριο (η διαδρομή 7a) και ανατολικά προς την περιοχή Βιγλιά, που είναι και η συνέχεια της διαδρομής αυτής. Από τη Βιγλιά, αν έχετε όρεξη και δυνάμεις για μια μεγάλη κυκλική διαδρομή, μπορείτε να ακολουθήσετε προς τα ανατολικά το σκέλος της διαδρομής 8 προς Χώρα και από εκεί να επιστρέψετε στα Κατάπολα με τη διαδρομή 2. Αλλιώς, ολοκληρώνετε τη διαδρομή 7 ακολουθώντας το δεξιό σκέλος του μονοπατιού που κατηφορίζει προς τα νότια, περνάει από το βυζαντινό ξωκλήσι της Ευαγγελίστριας και επιστρέφει στο Ξυλοκερατίδι.

Διαδρομή 7α: Νερά-Προφήτης Ηλίας (Μήκος διαδρομής: 2 χλμ. Χρόνος πορείας: 40 λεπτά. Συνολική ανάβαση: 65 μ.)

Ενδιαφέρουσα προσθήκη-παράκαμψη της Διαδρομής 7, η οποία διασχίζει έναν ερημικό βοσκότοπο και οδηγεί στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία λίγο πριν το ομώνυμο ακρωτήριο, και στον παλιό φάρο που κάποτε λειτουργούσε εκεί (σήμερα υπάρχει ένας νεότερος, μικρός)

Διαδρομή 8: Χώρα-Ρίχτι (Μήκος διαδρομής: 12,8 χλμ. Χρόνος πορείας: 5 ώρες και 30 λεπτά. Συνολική ανάβαση: 860 μ.)

Το πρώτο σκέλος αυτής της διαδρομής, από τη Χώρα μέχρι το ξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας (στο οποίο θα δείτε αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη ενσωματωμένα στους τοίχους του), είναι ένα πολύ όμορφο μονοπάτι μήκους 1,4 χλμ. μέσα από παλιά κτήματα. Το επόμενο σκέλος, μέχρι την περιοχή Χωριδάκια, μήκους 3,2 χλμ., είναι ένας αγροτικός δρόμος που προσφέρει πολύ ωραία θέα προς τα βόρεια. Το τρίτο και τελευταίο σκέλος της διαδρομής είναι ένα θαυμάσιο μονοπάτι που διασχίζει το ερημικό τοπίο και καταλήγει στην περιοχή Ρίχτι, όπου θα δείτε τα ερείπια ενός ακόμα αρχαίου πύργου.

Διαδρομή 9: Λαγκάδα Κυκλική (Μήκος διαδρομής: 4 χλμ. Χρόνος πορείας: 1 ώρα και 30 λεπτά. Συνολική ανάβαση: 350 μ.)

Δεν είναι ακριβώς κυκλική, είναι μια όμορφη διαδρομή σχήματος 8 με προορισμό τους παλιούς εγκαταλειμμένους ανεμόμυλους πάνω στην κορυφή του Μαχού, όπου θα απολαύσετε μια μαγευτική θέα προς τις απόκρημνες νότιες ακτές της Αμοργού και την κορυφογραμμή του Κρίκελλου. Μην επιχειρήσετε αυτή την πεζοπορία τις ημέρες με δυνατό άνεμο, γιατί εδώ πάνω ο άνεμος σηκώνει και τις πέτρες.